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This Office has received your request for an official Attorney General Opinion in which 

you ask, in effect, the following question: 

Are employees and/or contractors of Cherokee Nation or its entities permitted to serve on 
boards and commissions of the Nation? 

SHORT ANSWER: 

No, the Constitution and laws of the Nation prohibit employees and/or contractors of the 

Cherokee Nation or its entities from serving on boards and commission of the Nation, 

unless specifically provided by law.  There are no current exceptions provided by law.  

ANALYSIS AND DISCUSSION 

There are both Constitutional and statutory provisions that prohibit employees and 

contractors of the Cherokee Nation and its entities from serving on boards and commissions of 

Cherokee Nation. There are also potential inherent conflicts with employees of the Nation and its 

entities serving on the boards and commissions of the Nation.  



i. Constitutional, statutory, and ethical prohibitions
Article X, Section 10, of the Cherokee Nation Constitution states:

No official, member or officer of the Council, Cabinet Member, employee of any 
official, Council, Cabinet, or subdivisions thereof, or any person employed in any 
capacity by the Cherokee Nation shall receive from any individual, partnership, 
corporation, or entity doing business with the Cherokee Nation directly or 
indirectly, any interest, profit, benefits or gratuity, other than wages, salary, per 
diem, or expenses specifically provided by law.  

In a previous Attorney General Opinion, this Office interpreted that provision to prohibit 

Tribal Council members from contracting or sub-contracting with the Cherokee Nation. See 

2009-CNAG-01. The provision above applies equally to other “official[s]”1 and “any person[s] 

employed in any capacity with the Cherokee Nation.” Years of informal opinions of this Office 

have also interpreted those classes of individuals to include officials and employees of Cherokee 

Nation entities based on the broad language “employed in any capacity.”   

This provision means that no official or employee of the Nation or its entities is allowed 

to separately do business with the Nation, unless there is an exception provided by law. There are 

a few such exceptions.  

Because the Constitution prohibits an employee from “doing business with the Nation” it 

was determined that Nation and entity employees could not sell art to the Nation. However, that 

prohibition was challenged in the courts of the Cherokee Nation resulting in an Order that stated, 

“employees of the Cherokee Nation and its entities shall be lawfully permitted to sell 

their artwork to the Cherokee Nation and its entities.” See Smith v. Olaya, CV-2010-323. This 

Court 

1 Because the word “official” is not limited to “elected officials” as it is in other parts of 
the Constitution and laws of the Cherokee Nation, the term “official” is interpreted to apply to 
both elected and appointed officials, including board and commission members, 
regardless of compensation. For the purpose of conflict of interest, the Ethics Act defines 
“official” as “any elected or appointed person to any governmental entity, instrumentality, 
commission or board of the Cherokee Nation government or its instrumentalities [,] any 
entities in which the Cherokee Nation is the sole or majority stock holder or owner and all 
entities that are 51% or more owned by Cherokee Nation.” The OAG has used a consistent 
interpretation of “official” when opining both formally and informally on conflict of interest 
questions.  



Order allows employees (but not officials) of the Nation and its entities to sell artwork to the 

Nation provided that that neither the individual nor an immediate family member has any 

involvement in the purchasing decision. See 28 C.N.C.A. § 12. 

The other exception to the prohibition on officials and employees of the Nation or its 

entities doing business with the Nation was added by Tribal Council in the Cherokee Nation 

Ethics Code of 2012. The Constitution prohibits officials and employees from doing business 

with the Nation unless “specifically provided by law.” In the 2012 amendment the Ethics Act, 

Tribal Council excluded from “interest, profit, benefit, or gratuity” “any benefit paid on behalf of 

and for the betterment of a Cherokee Nation citizen, regardless of the payee of the benefit.” To 

date, this provision has allowed “payment” to officials and employees in circumstances where 

the Nation is providing a direct benefit to a citizen, but the compensation is paid directly to a 

third party, chosen by the citizen. Examples include: rental assistance, child care, and home 

repairs.  

Other than the two exceptions above, it has generally been the rule that officials and 

employees of the Nation and its entities cannot receive any additional compensation or payment 

from the Nation.2 Most board and commission members are compensated3 in some way from the 

Nation, and that payment happens though a contract. Therefore, any employee of the Nation is 

constitutionally prohibited from “contracting” with the Nation as a board or commission 

member, unless specifically provided by law.  

2 This unallowable additional compensation only applies to payment in exchange for goods or 
services provided to the Nation. It does not prohibit a citizen, who is also an employee or 
contractor, from receiving governmental services or payment for which they otherwise qualify. 
For example, there is no prohibition on an a citizen, who is also an employee or a contractor, 
applying for and receiving COVID impact payments, emergency assistance, clothing vouchers, 
etc. 
3 However, non-compensation as a board or commission member still makes the individual an 
“official” of the Nation who, if also employed, would be separately compensated by the Nation, 
which is prohibited unless specifically provided by law.  



In addition to the Constitutional prohibition on board and commission members being 

employees or contractors of the Nation or its entities, the Election Code also specifically 

prohibits an Election Commission member from being an “employee of the Cherokee Nation, 

including any corporation, agency or other entity which is at least fifty-one percent (51%) owned 

by the Cherokee Nation. 26 C.N.C.A. § 11(B).  

There are other statutorily created boards and commissions that do not explicitly prohibit 

employees from serving, but language about the independence, autonomy of the board or 

commission, and prohibition from political influence would prohibit employees from serving on 

those boards. Those boards and commissions include the Gaming Commission, 4 C.N.C.A. § 

21(F); Editorial Board, 44 C.N.C.A. § 6(E); Tax Commission, 68 C.N.C.A. § 12(E); and the 

Comprehensive Care Agency, 63 C.N.C.A. § 104(G).  

In addition to the constitutional and statutory prohibition on employees and contractors of 

the Nation and its entities serving on boards and commissions of the Nation, there is real 

potential for otherwise unaddressed conflicts. Boards and commissions by their nature are meant 

to be independent bodies that oversee the work of that body. If an employee of the Nation or its 

entities serves on a board or commission, there is an appearance of dependence on the Nation, 

not independence. To avoid appearance of or actual conflicts of interest, employees of the Nation 

and its entities should not serve on boards and commissions of the Nation, unless specifically 

provided by law.  

ii. Exceptions provided by law

As mentioned above, there are very limited exceptions in the law for instances where 

employees or officials may be able to receive additional monetary payment for goods or services 



from the Nation. This Office is unaware of any exception in the laws of the Nation that would 

allow employees or contractors to serve on boards or commissions.  

There could be situations where, in the judgment of the legislative body, an employee 

should serve on a board or commission of the Nation. The Constitutional provision that has been 

interpreted to prohibit employees from serving on boards and commissions makes an exception 

to that provision if “specifically provided by law.” If, in the formation of a board or commission, 

Council determined that an executive director of a department, cabinet member, etc., should sit 

on a board or commission of the Nation, Tribal Council could so designate in the legislation or 

resolution creating such a board or commission. There could still be potential conflict issues, but 

it would be allowable under the Constitution. However, we are aware of no such exception.  

iii. Non-voting Board and Commission Members

None of the analysis above applies to advisory, ex-officio, or other non-voting members 

of boards and commissions, because by definition, those board and commission members cannot 

vote or otherwise officially act on behalf of boards and commissions. Therefore, it is acceptable 

for employees of the Nation or its entities to serve as non-voting board or commission members.  

iv. Cure

Pursuant to the Cherokee Nation Ethics Act, if a conflict exists, “such conflict may be 

resolved by discontinuing the transactions(s) that resulted in the conflict, and/or by transfer of 

the employee to another department and/or by any other action deemed appropriate by the 

applicable reviewing body, including any appropriate disciplinary action.” As this is an issue of 

first impression, if there is an employee or contractor of Cherokee Nation or its entities on 

a board or commission of Cherokee Nation, the conflict can be cured either by 1) removing 

the individual from the board or commission; or 2) by ceasing employment or contracting



between the individual and the Cherokee Nation or its entities.  

     CONCLUSION 

Therefore, it is the Official Opinion of the Attorney General: 

1. Unless specifically provided by law, no employee or contractor of the Cherokee

Nation or its entities may serve on any board or commission of the Cherokee Nation,

regardless of compensation. If there is a current employee or contractor serving on

a board or commission of the Cherokee Nation, the conflict can be resolved by the

cessation of either 1) board or commission service; or 2) employment or contract.
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